живопис
- Кирил Станчев | назад


КИРИЛ СТАНЧЕВ

Художникът Кирил Станчев е роден на 25.11.1974 г. в старинния и живописен дунавски град Русе. Той е представител на новото поколение български художници, които се стремят да съчетаят красотата в традициите на старите майстори със сложните емоции на съвремието. Вдъхновение черпи от богатата културна атмосфера на града и семейството си, особено от своя дядо - заслужилият художник Кирил Станчев старши - едно от големите имена в българското изкуство. Завършва Художественото училище в София и оттогава работи самостоятелно. Според него природата е неизчерпаем извор на красота, удивляващ човешкото съзнание. Преклонението му пред нея е и основна причина да работи предимно в областта на пейзажа.
" Природата е безгранична и няма нищо в модерния свят, което да наподобява дори и бегло усещането от съзерцанието на силуета на планински хребет, пробождащ небесния хоризонт, спускайки стръмните си надиплени склонове, отразяващи се в спокойните морски води. Или бляскавите светлинки на заспиващия град, докоснат от спускането на нощта, скрили в себе си хиляди човешки съдби."
В творбите си авторът противопоставя светлина и сянка, борави умело с материя и плътност, детайлно изучава всяка форма като успява да пресъздаде на платното и собствените си чувства и емоции.
" Величественото спокойствие на природата като противовес на динамизма на човешкия разум. Вечна, колоритна, непреходна и непрекъснато меняща се, непостижима цел от миналото, недостижима посока от бъдещето, едновременно пред нас, но и отсъстваща. Накратко извор на вдъхновение или просто... природа."
В последните десет години Кирил Станчев успя да се нареди сред най-обещаващите млади български художници, представяйки платната си в множество общи и самостоятелни експозиции. Негови картини са притежание на частни колекции и галерии в САЩ, Канада, Австралия и над 15 европейски страни.

               " Вдъхновяващо! Един художник със зрял и наистина уникален стил!"

                                                                                   
Cristof Ivas, The Journal of Contemporary Art - UK
 
     
     
     
             
     
           
     
           
     
             
     
             
     
             
     
             
     
             
     
             

© 2005 Зинев Арт Технологии. Всички права запазени.