живопис
- Лариса Илиева | назад


ЛАРИСА ИЛИЕВА

Творческата биография на Лариса Илиева е отражение на нейната последователност, всеотдайност и упорити търсения в избрания от нея начин на творческо мислене. След завършването на факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1996г. Лариса участва в национални изложби с групата на търновските художници. Има шест самостоятелни представяния до момента. От 2001г. Показва картините си и в чужбина – Португалия, Италия, Русия.
През 2003 година е наградена от асоциацията „ Art du Pastel en France ” в интернационалния салон на пастела, проведен в град Вернон, Франция.
Любимата й живописна техника е сухия пастел. Чрез него тя открива неизчерпаеми възможности за израза на своите чувства. В цветовото съдържание на нейните картини, в начина на полагане на цветовете, в тяхната свежест и експресивност се крият силата и дълбочината на емоционалното им въздействие. Нейната тънка женска чувствителност проличава ту в жизнерадостната гама от ярки и звучни цветове, ту в нежните преливащи нюанси на прозрачни въздушни тонове. Леката, подвижна и дишаща повърхност на пастелния живопис звучи смело и освободено. Този съвременен пластичен изказ Лариса прекрасно съчетава с творчески преосмислен подход към класическото изкуство. Стилът й се проявява в изчистеното композиране на платното, в силата на образните внушения и обща хармония на цветовете. Художничката с интерес се обръща към митологията, библейските образи, рисува натюрморти, портрети, пейзажи, голо тяло.
Творбите на Лариса издават нейното очарование от живота, енергията на младостта и страстното й желание да ги сподели. От тях блика ярък, неизчерпан талант и душата ни трепва от усещане за нещо истинско искрено и неподправено, изпълнено с изповедната сила на голямото изкуство.
                                                                                 
Ирина Колбасова - изкуствовед

             
     
     
             
     
             
       


© 2005 Зинев Арт Технологии. Всички права запазени.